söndag 11 september 2011

Citron o Maräng Paj

Är det bara jag som äääälskar detta bakverk?? För min familj gör det då inte!
Fick äta allt själv :)

Jag kokar alltid egen Lemoncurd, den på burk smakar så mycket konserveringsmedel. Har bestämt mig för att släppa lite på mina recept. Förhoppningsvis tycker ni att bloggen blir lite mera inspererande då. Så passa på att testa denna uuuunderbara lilla skapelse :)

Lemoncurd paj
Recept

Botten
100g Smör
2.5dl Mjöl
2msk Socker
1 Äggula
0.5msk Vatten

Fyllning
4dl Vatten
1.5dl Socker
4msk Maizena
3st Äggulor
1dl Citronsaft
Rivet skal från en hel Citron
1msk Smör

Topping
4st Äggvitor
1dl Socker

Gör så här:

Börja med att göra Lemon Curden då den ska sjuda o sedan svalna innan den hälls på botten.
Sätt även på ugnen 200 Grader, Nu kan vi börja:

1. Fyllning: Riv skalet av en citron och pressa saften. Blanda vatten, socker, Maizena, äägulor, citronsaft och riven skal i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar, detta kan ta en stund så ha lite tålamod. Jag tillsatte även extra maizena för att få den extra tjock men det är en smaksak. Tillsätt smöret och låt krämen svalna en stund.  

2. Botten: Blanda mjöl och socker, arbeta sedan in margarinet med fingrarna och tillsätt äggula samt vatten. Knåda till en deg, lättast är på bänken. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm) täck både botten och kanterna. Nagga sedan med en gaffel och grädda ca 15 minuter eller tills botten fått vacker ljusbrun färg. Sänk sedan värmen till 175 grader

3. Topping: Under tiden botten gräddas så vispa äggvitorna till hårt skum o tillsätt sockret lite i taget. Vispa hela tiden! När botten är klar och du hällt i fyllningen sprittsar eller brer du över marängen. Det blir ju snyggast att sprittsa ;) Grädda i 175 grader i ca10 min eller tills den fått fin ljusbrun färg.

Lycka Till    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar